Belépés
kalmanpiroska.blog.xfree.hu
Minden kegyelem. Kovács Kálmán
1968.04.24
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Isten világossága (folytatás)
  2022-08-21 21:02:34, vasárnap
 
  Isten világossága (folytatás)

Textus: Jn 11,7-10

Az a konkrét eset, amely arra késztette Jézust, hogy kimondja mindazt amit ebben a szövegrészben olvastam, szintén megvilágítja Jézus szavainak a jelentését.

Amikor Jézus azt mondta: "Menjünk ismét Júdeába", tanítványai meglepődtek. Amit Jézus javasolt, az veszélyes volt. Jézus kétszer is éppen csak megmenekült attól, hogy Jeruzsálemben megöljék. Ellenségei kétszer is megpróbálták megkövezni Őt. A János 8:59-ben azt olvassuk, hogy amikor Jézus a templom területén volt és azt mondta nekik (58. vers):

,,Bizony, bizony, mondom nektek, mielőtt Ábrahám lett volna, én vagyok."

Köveket ragadtak, hogy megkövezzék Őt. Aztán a János 10:31-ben azt olvassuk, hogy ismét megpróbálták megkövezni Őt. Jézus a templom területén arról beszélt, hogy Ő örök életet ad a juhainak, és hogy senki sem ragadhatja ki őket a kezéből, hogy senki sem ragadhatja ki őket az Ő Atyja kezéből. Aztán azt mondta (János 10:30):

"Én és az Atya egy vagyunk."

Jézus azt állította, hogy ő Isten, és megpróbálták őt megölni. Amikor tehát Jézus azt mondta a tanítványainak,

"Menjünk ismét Júdeába",

azok megdöbbentek, és emlékeztették Jézust, hogy a zsidók nemrégiben megpróbálták megkövezni Őt. A tanítványok számára ez logikátlannak tűnt, mert ellenségek voltak ott. Betánia az Olajfák hegye keleti gerincének alsó lejtőjén feküdt, és kevesebb mint három kilóméterre volt Jeruzsálemtől. Ahogy James Montgomery Boice mondta:

"Azt várhattuk volna tőle, hogy azt mondja: 'Menjünk, hogy segítsünk Lázárnak', vagy talán: 'Menjünk Betániába'. De azzal, hogy azt mondta: 'Menjünk vissza Júdeába', szándékosan olyan szót választott, amely arra emlékezteti a tanítványokat, hogy mi vár rájuk a főváros területén. Itt éltek ugyanis Jézus ellenségei."


Így nem meglepő, hogy Tamás azt mondta, hogy menjenek vele, hogy vele együtt haljanak meg.

Ezen a ponton a "világ világossága", az, ami alatt a tanítványok működtek. A világ bölcsessége szerint működtek. Úgy gondolták, hogy rossz ötlet, hogy Jézus Jeruzsálembe menjen. Az ellenségei ott voltak, és tudták, hogy megpróbálnák megölni Őt.

Jézus azonban nem a világ világosságának vagy bölcsességének, hanem Isten akarata világosságának az irányítása alá rendelte az életét. Jézus, emlékeztek, azért jött, hogy Atyja akaratát teljesítse. A János 4:34-ben ezt mondta:

,,Az én eledelem az, hogy teljesítsem annak akaratát, aki elküldött engem, és bevégezzem az ő munkáját."

A János 6:38-ban pedig így fogalmazott:

,,Mert nem azért szálltam le a mennyből, hogy a magam akaratát tegyem, hanem hogy annak az akaratát, aki elküldött engem."

Amit tehát meg kell értenünk, az az, hogy különbség van a világ világossága és Isten világossága között.

Isten világossága szerint Jézusnak Júdába kell mennie, fel kell támasztania Lázárt a halálból, majd le kell hogy tartoztassák és meg kell hogy öljék.

Jézusnak Jeruzsálembe kellett mennie, hogy meghaljon az Ő népéért, hogy megmentse őket. Jézus Isten világosságára tekintett. Az Atya akaratát teljesítette.

Amit meg kell értenünk, az az, hogy a Bibliában:

a világosságot gyakran használják arra a világosságra (megvilágosítás), amelyet Isten igéje ad.

A Zsoltárok 43:3-ban az Isten igazsága és világossága egyenlővé van téve.

,,Küldd el világosságodat és igazságodat: azok vezessenek engem! Vigyenek el szent hegyedre és hajlékaidba."

A Zsoltárok 19:9 Isten parancsait a fényhez, a világossághoz hasonlítja.

,,Az ÚR rendelkezései helyesek, megörvendeztetik a szívet. Az ÚR parancsolata világos, ragyogóvá teszi a szemet."

A Zsoltárok 119:105 Isten szavát lámpáshoz vagy mécseshez hasonlítja:

,,Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága."

A Példabeszédek 6:23 ugyanígy fogalmaz. Azt mondja:

,,Mert lámpás a parancs, világosság a tanítás..."

A Zsoltárok 119:130 arról szól, hogy Isten szavai világosságot és megértést adnak. Azt mondja:

,,Igéd kijelentése világosságot gyújt, értelmessé teszi az együgyűeket."

Az Ézsaiás 8:20 Isten törvényét a napfelkeltéhez hasonlítja, míg minden, ami nincs összhangban vele, folyamatos sötétség.

,,Vissza a tanításhoz és a kinyilatkoztatáshoz! Aki nem ezt mondja (Ha nem eszerint szólnak, nincs hajnaluk.), annak nincs hajnala."

Továbbá vannak igehelyek amelyekben a világosság az Istennel való járással van egyenlővé téve.

Ézsaiás 2:5 azt mondja:

,,Jákób háza, jöjjetek, járjunk az ÚR világosságában!"

A Zsoltárok 89:15 azt mondja, hogy Isten jelenléte világosság:

,,Boldog nép az, amely tud neked ujjongani, amely orcád (jelenléted) világosságában járhat, URam!"

A Zsoltárok 36:10 azt mondja nekünk, hogy Isten világossága az igazi világosság, amelyet követnünk kell.

"Mert nálad van az élet forrása, a te világosságodban világosságot látunk (a te világosságod által látunk világosságot)."

Mindez azt mutatja, hogy nagy különbség van Isten világossága és a világ világossága között.

Amikor a Biblia arra figyelmeztet minket, hogy ne barátkozzunk a világgal, az egyik dolog, amitől óv bennünket, az a világ bölcsessége. A világ bölcsessége nem Isten bölcsessége. A 9. versben Jézus "e világ világosságáról" beszélt. A világ világossága szerint a tanítványok úgy gondolták, hogy Jézusnak nem kellene Jeruzsálem közelébe mennie. Pedig pontosan oda kellett hogy mennie.

Testvéreim, hagyjátok, hogy Isten Igéje vezessen benneteket! A világ azt akarja, hogy elfogadjátok a bűnt. Azt akarja, hogy egyetértsetek azzal. A világ emberei azt akarják, hogy azt csináljátok, amit ők. De nektek nem szabad azokat a rossz dolgokat tennetek amiket ők tesznek.

Mit mondott a világ világossága (a világ bölcsessége, az emberi bölcsesség) az izraelitáknak, hogy mit tegyenek, amikor megérkeztek az Ígéret Földjének bejáratához? Tíz kémjük azt mondta: (4Mózes 13:31-33):

,,Nem vonulhatunk fel az ellen a nép ellen, mert erősebb nálunk! És rossz hírét keltették Izráel fiai között annak a földnek, amelyet kikémleltek, mert ezt mondták: Az a föld, amelyet bejártunk, hogy kikémleljük, olyan föld, amely megemészti lakosait! A nép pedig, amelyet ott láttunk, csupa szálas emberből áll. Sőt láttunk ott óriásokat is, Anák óriás fiait: parányi sáskáknak éreztük magunkat, és ők úgy is tekintettek ránk."

Értitek, hogy mit érezhetett az a tíz kém? Földi szemszögből nézték a dolgokat. Látták a nagy harcosokat. Látták a fallal körülvett városokat. Láttak számos ellenséget. A világ világossága szerint jártak. Amikor elmondták a népnek, a nép így válaszolt: (4Mózes 14:2-4).

,,Bárcsak meghaltunk volna Egyiptomban, vagy halnánk meg itt a pusztában! Miért akar bevinni minket az ÚR arra a földre? Azért, hogy fegyvertől hulljunk el, asszonyaink és gyermekeink pedig prédára jussanak? Nem volna jobb visszatérnünk Egyiptomba? Majd ezt mondták egymásnak: Válasszunk vezetőt, és térjünk vissza Egyiptomba!"

Nem a hit szemével néztek. E világ bölcsessége bolondság. Olyanok voltak, mint Elizeus szolgája Dóthánban. Amikor reggel felkelt, és meglátta a szíriai sereget a lovakkal és szekerekkel - azt hitte, hogy ő és Elizeus el vannak veszve! De ő a világ világosságával látott - nem pedig Isten világosságával.

Testvérek, arra vagytok hivatottak, hogy fények (világosság) legyetek a sötétségben. Arra vagytok hivatottak, hogy vegyétek fel a kereszteteket és kövessétek Jézust. E világ világossága azt fogja mondani nektek, hogy távolodjatok el a veszélytől. Isten világossága gyakran azt fogja mondani nektek, hogy szálljatok szembe a gonosszal, beszéljetek ellene, és hívjátok fel az emberek figyelmét a Jézusban való megváltásra. Ez veszélyes lehet. De gyakran ilyen az Isten világosságában való járás. Ne járjatok a világ világossága szerint, ne engedjétek, hogy az vezessen benneteket - az egyenesen a pokol tüzébe vezet.

Kálvin János írja:

"amikor az Úr előremenetelre hív bennünket, mintegy lámpását tartva elénk, bátran kell előre mennünk, még ha sok halál ostromolja is utunkat; mert soha nem parancsolja nekünk az előremenetelt anélkül, hogy egyúttal ne fűzne hozzá egy bátorító ígéretet, hogy teljesen meg legyünk győződve arról, hogy bármit is vállalunk az ő parancsának megfelelően, annak jó és sikeres vége lesz." "Isten elhívása olyan, mint a napfény, amely nem engedi, hogy eltévesszük utunkat, vagy megbotoljunk. Aki tehát engedelmeskedik Isten szavának, és nem vállalkozik másra, mint az ő parancsa szerint, azt Isten mindig vezeti és irányítja az égből, és ezzel a bizalommal biztonságosan és bátran folytathatja útját."

Testvérek, járjatok Isten világosságában. Ez vezet a dicsőségbe. Ámen.

 
 
0 komment , kategória:  Hosszú építő írások  
Címkék: megörvendeztetik, engedelmeskedik, világosságodban, világosságában, világosságának, bölcsességének, világosságáról, világosságodat, világosságával, napfelkeltéhez, tanítványainak, megvilágosítás, előremenetelre, világossághoz, biztonságosan, példabeszédek, emlékeztették, visszatérnünk, logikátlannak, jeruzsálemben, izraelitáknak, jeruzsálemtől, rendelkezései, egyetértsetek, szövegrészben, világosságára, előremenetelt, tanítványokat, kereszteteket, barátkozzunk, megpróbálták, folytathatja, világosságot, világosságod, jeruzsálembe, megbotoljunk, szövegrészben olvastam, veszélyes volt, templom területén, zsidók nemrégiben, tanítványok számára, főváros területén, tanítványok működtek, világ bölcsessége, világ világosságának, magam akaratát, világ világossága, világosságot gyakran, világossághoz hasonlítja, napfelkeltéhez hasonlítja, igazi világosság, élet forrása, Amikor Jézus, Amit Jézus, Ahogy James Montgomery Boice, Menjünk Betániába, Jézus Jeruzsálembe, Jézusnak Júdába, Jézusnak Jeruzsálembe, Jézus Isten, Isten Igéje, Ígéret Földjének, Kálvin János,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  Julian Brass gondolata  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Szívem tiéd  Jó éjszakát  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Lóhere  Albert Einsteinről  Facebookon kaptam Annuska bar...  Garai Gábor - Takarítás  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Png csokor  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  A televizió nem a kultúrát kép...  Őrizkednünk kell...  Png kutya  Alázat  Az igazi szeretetért rendszeri...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png ház  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Radikális szeretet  Csak a fogyatkozás látható  Ágai Ágnes – Csendélet  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Hiányzik  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Paul David Tripp Április 20  A jó emberek mindig szépek mar...  Png csokor  Facebookon kaptam  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Szívem tiéd  Hiányzik  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Mai harmónia kártyám  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Nagyon különös  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  A kételkedés kezelése  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Örülök, hogy látlak!  Idő  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Nem számIt  Zilahy Lajos gondolata  Varga János Veniam - Fontos sz...  Irgalom és ítélet  Kerüld el az evangélium örömén...  Albert Einsteinről  Jónás Tamás – Végtelen b...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png lepke  Alvó cicák  Ne kapaszkodj magasabbra,  Akik bántanak téged  Png telefon  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  A kételkedés kezelése  Akarat  Facebookon kaptam  Png kislány  Png ház  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akarat 
Bejegyzés Címkék
szövegrészben olvastam, veszélyes volt, templom területén, zsidók nemrégiben, tanítványok számára, főváros területén, tanítványok működtek, világ bölcsessége, világ világosságának, magam akaratát, világ világossága, világosságot gyakran, világossághoz hasonlítja, napfelkeltéhez hasonlítja, igazi világosság, élet forrása, egyik dolog, világ emberei, rossz dolgokat, emberi bölcsesség, nagy harcosokat, fallal körülvett, szíriai sereget, világ világosságával, emberek figyelmét, vezessen benneteket, pokol tüzébe, előremenetelt anélkül, bátorító ígéretet, bizalommal biztonságosan, megörvendeztetik, engedelmeskedik, világosságodban, világosságában, világosságának, bölcsességének, világosságáról, világosságodat, világosságával, napfelkeltéhez, tanítványainak, megvilágosítás, előremenetelre, világossághoz, biztonságosan, példabeszédek, emlékeztették, visszatérnünk, logikátlannak, jeruzsálemben, izraelitáknak, jeruzsálemtől, rendelkezései, egyetértsetek, szövegrészben, világosságára, előremenetelt, tanítványokat, kereszteteket, barátkozzunk, megpróbálták, folytathatja, világosságot, világosságod, jeruzsálembe, megbotoljunk, megdöbbentek, parancsolata, figyelmeztet, tartoztassák, teljesítette, megvilágítja, világosságra, elfogadjátok, megpróbálnák, távolodjatok, összhangban, asszonyaink, kilóméterre, szemszögből, igazságodat, világossága, megkövezzék, szekerekkel, parancsolja, tekintettek, tanítványok, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 113 db bejegyzés
e év: 375 db bejegyzés
Összes: 35940 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4047
  • e Hét: 37823
  • e Hónap: 67135
  • e Év: 254937
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.